Financiranje

Financiranje nepremičnin: lizing ali kredit? (delo.si)

financiranje obrestna mera 05Nakup nepremičnine je dandanes za večino ljudi ogromen finančni zalogaj, ki si ga redko kdo lahko privošči brez najema posojila ali lizinga. Ker gre za obveznost, ki nas običajno spremlja od deset do trideset let, si je pred sklenitvijo pogodbe potrebno vzeti čas za temeljit razmislek – obe vrsti financiranja imata namreč svoje prednosti in slabosti.

Bistvena razlika je v količini denarja

V praksi velja nepisano pravilo, da se za bančni kredit odločajo tisti, ki izpolnjujejo zahtevane bonitetne pogoje (zaposlitev, višina neto plače, zakonski stan, ...), medtem ko je lizing manj zahteven glede tega, a nekoliko dražji.

Postopka za pridobitev kredita ali lizinga sta si sicer precej podobna in trajata od enega od treh mesecev. Bistvena razlika pa je v količini denarja, ki ga kupec lahko dobi. Pri bančnem kreditu naj mesečni obrok ne bi presegal tretjine tekočih prihodkov, čeprav so v nekaterih primerih banke pripravljene dvigniti obrok do približno polovice prilivov – predvsem pri višjih dohodkih. Za razliko od bank pa so lizingodajalci največkrat pripravljeni nakup financirati že pri bistveno nižji lastni udeležbi – pogosto zadostuje že 30- ali celo 20-odstotkov lastnih sredstev.

Prednost posojila je lastništvo nepremičnine

Pomemben dejavnik, ki vpliva na odločitev o lizingu oziroma posojilu je tudi lastništvo nepremičnine v času odplačevanja. Pri bančnem kreditu kupec postane lastnik že takoj ob nakupu nepremičnine, medtem ko je pri lizingu le ekonomski lastnik, pravni pa postane šele po odplačilu zadnjega obroka. Šele takrat lahko lastništvo vpiše tudi v zemljiško knjigo.

Lizing nepremičnin je sicer bolj kot za fizične osebe primeren predvsem za podjetja – ta namreč lahko v prihodnosti nakup poslovnih prostorov financirajo iz dobičkov od poslovanja.

Primerjajte več ponudb

Preden se odločite za katero od možnosti financiranja nepremičnine, se dodobra pozanimajte o pogojih, pogovorite se z bančnikom oziroma svetovalcem v lizing hiši in primerjajte več različnih ponudb - te vam namreč zagotavljajo manevrski prostor za pogajanja.


Kontakt

Kontakt
MHN TEAM d.o.o.
Marija Dobje 2A
3222 Dramlje
Tel: 041634848

Storitve

Organizacija projektov
Izvedba projekta
Financiranje

 

Facebook